Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegségem - GIST

2009.11.28

Tudjon meg többet a Gasztrointestinális Stróma
Tumorról - GIST

Mi a GIST?

A GIST a tápcsatorna ritka, rosszindulatú megbetegedése, amely a gyomorban és a vékonybélben alakul ki a leggyakrabban, ritkábban a tápcsatorna egyéb helyein jelenik meg.
A kezdet gyakran tünetmentes, ezért gyakran már csak előrehaladott szakaszban diagnosztizálják a betegséget, vagy más gyomorpanaszok kivizsgálásánál véletlenül fedezik fel.

Kezdeti szakaszban a betegség csak a gyomrot, vékonybelet érinti , késobb az előrehaladott szakaszban , mivel a GIST rosszindulatú betegség, áttéteket adhat más szervekbe is, leggyakrabban a májba.


Mi okozza a GIST-et?

A GIST kialakulásának egyik elsődleges oka egy c-kit elnevezésű fehérje rendellenes működése.

A normál sejteknek meghatározott életciklusuk van: nőnek , szaporodnak, elpusztulnak.
A c-Kit fehérje a normális sejtek felszínén is jelen van, és sejten belül "jeleket" küldve szabályozza a sejtosztódást és a növekedést. Amikor a c-kit működése kórossá válik, az általa történő jelzések folyamatossá válnak, emiatt a sejtek daganatosan túlburjánzanak, szaporodnak és növekednek. A daganatos GIST sejtek gyorsabban növekednek és szaporodnak , mint az őket körülvevő normális , egészséges sejtek. Minél tovább él a daganatos sejt, annál veszélyesebbé válhat, tovább szaporodhat,és áttéteket adhat a szervezet más szerveibe is.

A c-Kit a daganatból vett szövetminta vizsgálatával kimutatható. Ez a diagnózis felállításának és a Glivec kezelés elkezdésének feltétele.


Hogyan kezelhető a GIST?

Korábban a GIST kezelésére csak korlátozott terápiás lehetőségek álltak rendelkezésre.
Ezek közül elsődleges volt a sebészi beavatkozás. Sikeresen csak azok a betegek operálhatóak, akiknél a daganat jól körülhatároltan helyezkedik el a tápcsatornában, és még nem adott áttétet a szervezet más részeibe.
Vannak olyan esetek is , amikor a daganat nem távolítható el teljes mértékben, és ilyenkor újra növekedésnek indulhat, vagy a szervezet bármely más részén megjelenhet. Ilyen esetekben, amikor a sebészi beavatkozás csak enyhíti a tüneteket, de nem szünteti meg a betegséget, palliatív műtéti kezelésről beszélünk.

A daganatos megbetegedések sok esetben sikeresen kezelhetőek kemoterápiával vagy sugárterápiával. Ha a diagnózissal, betegséggel, terápiával kapcsolatos kérdése van, forduljon a lakhelyéhez közeli szakorvoshoz.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.