Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csengetett Mylord

2009.11.29

Kép A Csengetett, Mylord? egy 26 részes brit televíziós vígjátéksorozat az 1990-es évekből. Témája az 1920-as évek brit társadalma, annak tagolódása. Görbe tükröt tart mind az arisztokrácia, mind az „alsóbb” osztályok elé. Magyarországon megjelent DVD-n is.

Szereplők az alagsorból

Ivy Teasdale (Su Pollard): Esetlen, becsületes, szemüveges cselédlány, aki egy meghamisított ajánlás alapján kerül a Meldrum házba. Ügyetlensége, és naív butasága miatt sok olyan helyzetbe kerül, amilyenbe társadalmi rangja szerint nem kerülhetne. Mint például amikor felfedezi Lord Meldrumot Lady Agatha ágyában, és ezt véletlenül, naívan elkotyogja Lady Agatha férjének.

Alfred „Alf” Stokes (Paul Shane): Ügyeskedő, számító, kapzsi komornyik, aki mellesleg Ivy apja, aki úgy került a Meldrum házba hogy a háborúban Jamesszel közösen megmentették az ifjabbik Meldrum életét. Előző szolgálati helyéről azért rúgták ki, mert zálogba adta a halkéseket. Itt is próbálkozik, például azt hazudja a szakácsnőnek hogy elveszi feleségül, csak hogy pénzt adjon a „válási költségekre”. Persze egy újabb trükkel ezt sem fizeti vissza. James, akivel együtt szolgált a seregben, és lánya rajta tartják a szemüket… Stokes méltó alagsori ellenpárja Meldrum Lordnak: pitiáner szélhámos, aki pár fillérért becsapná talán még a saját anyját is (legalábbis környezete nyitottabb szemű tagjai el tudják ezt róla képzelni), csak a Nő helyett a Pénz vágya vezérli. Ugyanakkor, bár lenézi, megveti, és ha teheti, meglopja az arisztokratákat, talpnyaló módon kiszolgálja őket, és – bár sokszor puffogtat munkáspárti frázisokat – cselédtársait ugyanúgy képes becsapni, mint feljebbvalóit. Lánya, Ivy az egyetlen lény, aki képes (és őszintén igyekszik is) jó hatással lenni rá.

James Twelvetrees (Jeffrey Holland): Törtető, elhivatott, beképzelt lakáj, aki hisz az arisztokráciában, mindent megbocsát nekik, és legnagyobb vágya, hogy ő legyen a komornyik. Ehhez persze mindent megtesz, porszívóval keresi a bűnös nyomokat Alf után, minden lehetséges alkalomkor leszidja Ivyt, kioszt egy fülest Henrynek, és persze imádja Miss Poppyt, a ház szépét, akitől persze egy osztály választja el…

Henry Livingstone (Perry Benson): Kicsi, szemüveges, kövér, ahogy jellemzi egyszer magát Ivynak, amikor Jamesszel hasonlítja össze magát. És persze mindig kap egy fülest, valamelyik szókimondásáért, vagy szemtelenségéért. Bár sohasem járt iskolába, remekül számol fejben, ért a motorbiciklihez és a rádióhoz, továbbá elegánsan pukedlizik. Szerelmes Ivyba, aki viszont csak barátként tekint rá. Megvan a magához való esze.

Mrs. Blanche Lipton (Brenda Cowling): Nagydarab, érzékeny, és főzőzsírt használ arckrém helyet, ahogy ezt Alfnak meséli egy „meghitt” találkozásukkor a szobájában. Igen, szerelmes Alfba, a komornyikba, de Wilson kapitány is udvarol neki. Kiváló a meggyes lepénye, és jól főz. Körülötte is megy az élet, és vajon a végén kit választ?

Wilson kapitány (Bill Pertwee): Szereti Mrs. Lipton főztjét, na persze még az utca összes többi szakácsáét is. Feladata szerint a gazdagok utcájában posztoló rendőr, aki vigyáz az álmaikra, a valóságban korrupt lúdtalpas zsaru, akinél „bármit” elintézhetnek a nemesek, persze ha támogatják 5 fonttal a rendőröket segélyező alapítványt. Szeret potyára járni ebédelni az utca összes szakácsához, de persze legjobban Mrs. Liptonhoz… (Megjegyzés: Wilson eredetileg közrendőr, vagy konstábler, de mivel ezek a magyarban szokatlanul hangzanának, a fordító kapitánnyá léptette őt elő.)

Mabel Wheeler (Barbara New): Egyszerű, lenézett, és persze ő egy másik zsákban van, ahogy Henry mondta, hiszen a bejáró mosogató-takarítónőt aki „csak” reggel 6.30-tól este 23.30-ig van a házban, nem sorolják még a cselédek közé sem, ő végzi a legalja munkát, és persze mindig kap valami maradékot (de Mrs. Lipton vagy James oly kegyes leereszkedéssel adományozza, mintha ő maguk valami pápa, az adomány meg színarany lennének), miután idejét sem tudja mikor evett utoljára „halat, sült krumplival”. Csípős humorával, szarkasztikus megjegyzéseivel igazi színt hoz a konyhára.

A Meldrum család

Lord George Meldrum (Donald Hewlitt): A ház ura. Öregedő ember, aki – legalábbis úgy képzeli – vaskézzel vigyáz családtagjai és személyzete erkölcseire, maga meg viszonyt folytat legjobb barátja, Sir Ralph Shawcross feleségével, Lady Agathával. Zsugori és maradi, képmutató alak. Özvegyember, a felesége három évvel a történet kezdete előtt halt meg.

Lady Lavender Southwick (Mavis Pugh ): Komikus mellékszereplő, Lord Meldrum nagyon idős és szenilis, de élettel teli anyósa. Papagájával él az egyik emeleti szobában; örökké várja ifjúkori szerelmét, Dolby kapitányt (és sokakban felismerni véli), és kedvenc passziója, hogy állandóan hozzávágja a cselédekhez (elsősorban Ivyhoz) a felszolgált tápiókapudingot. A Meldrum család kezelhetetlen természete miatt lehetőleg kerül vele minden kontaktust, és várja, hogy – öröklés útján – hozzájusson „az öreglány” tekintélyesnek tartott vagyonához.

Poppy (Susie Brann): Meldrum fiatalabb lánya. Ő a korabeli „szőke nő”: Arra van esze, hogy kacérkodjon James-szel, de hogy is mondjuk … más tekintetben nem egy lángész. Érzelmes, érzéki, kacér, könnyelmű; a férfiak bálványa.

Cissy (Catherine Rabett): Meldrum idősebb lánya. Családját és környezetét sokszor megbotránkoztató modernista nézeteket vall, férfiruhában jár és Pénelopé nevű barátnőjével csókolózik, támogatja a dadaista költészetet és szíve sok tekintetben a Munkáspárthoz húz. Repülőgép- és autóvezetésben perfekt. Határozott egyéniség és racionális elme.

Teddy (Michael Knowles): Meldrum öccse, a "trónörökös". Különc, hebehurgya, néha már-már ostoba személyiség, aki minden normális posztra vagy állásra alkalmatlannak bizonyul. Családja kicsit hibbantnak és – mivel a fetisizmusig elmenően él-hal a cselédlányokért – kicsit perverznek tartja. Szeretne elszökni szerelmével, Madge Cartwright Rose nevű szobalányával (többször meg is próbálja), és (ha jobb nincs, féllegális) házasságot kötni vele. Réme, hogy George az utált arisztokrata lányhoz, Madge Cartwright-hoz kényszeríti házastársul, akinek egy csöpp mosószappanszaga sincsen.

Fontosabb mellékszereplők

Lady Agatha Shawcross (Angela Scoular): Poppyhoz hasonló, de sokkal tapasztaltabb és dörzsöltebb alak. Házas létére viszonyt folytat Meldrum Lordddal, de egyben saját magánál (és persze Meldrumnál) sokkal-sokkal fiatalabb férfiakkal is. Többször felemlegetik azt a botrányos esetet, amikor az etoni kollégiumban négy (vagy hat?) diákot a gyengélkedőn dzsiu-dzsicura tanított – legalábbis ez volt a hivatalos magyarázat a történtekre, amit a férje és George jóhiszeműen el is fogadnak.

Sir Ralph (John Horsley): Agatha férje. Öreg, katonás, de már kiszolgált bútordarab, a szenilitás jelei mintha nála is egyre inkább mutatkoznának. Néha szörnyű gyanú lopakszik szívébe-elméjébe, felesége vagy Meldrum viselkedésével kapcsolatban, de aztán naivul megeszi minden magyarázkodásukat.

Selfridge (Hugh Lloyd): Sir Ralph komornyikja. Hűségesen szolgál, de gyengéje az ital, emiatt nemcsak az állását veszíti el, de másokat is komoly bajba kever az A meztelen igazság epizódban, amikor elárulja Sir Ralphnek, hogy George Meldrum 'háborús sérülése' puszta kitaláció.

Charles, a püspök (Frank Williams): Mellékalak, a Meldrum-ház gyakori vendége. Róla még kevesebbet tudunk meg, mint Wilson kapitányról; inkább csak a külső környezetet képviseli. Legfontosabb célja, hogy pénzt szerezzen a Megesett Hölgyek Otthonának fenntartására: adományokat gyűjt, árverést és jótékony célú bált szervez. Az utolsó epizódban majdnem alkalma nyílik kiűzni az ördögöt George-ból, de végül kiderül, hogy mégsem ennyire súlyos a helyzet.

Robin, a káplán (Robbie Barnett): A püspök titkára, kísérője és sofőrje. Szerény és kedves, ha van hibája, az az, hogy zongorázás közben alig tudja levenni a lábát a forte-pedálról. Az egyik epizódban azt is megtudjuk, hogy rajong Noel Cowardért.

Rose (Amanda Bellamy): Madge Cartwright szobalánya. Egyszerű teremtés, akárcsak Ivy, és halálosan szeretik egymást Teddyvel.

Madge Cartwright (Yvonne Marsh): Teddy menyasszonya, előkelő és vagyonos nő, a 'Cartwright Szappanbirodalom' örököse. Rajong a vőlegényéért, akinek minden botlását megbocsátja. Teddy egyáltalán nem viszonozza Madge érzéseit, csak azért egyezik bele a házasságba, hogy elkerülje a száműzetést Malayába. Végül a Meldrum-ház anyagi csődje menti meg Teddyt Madge-től.

Jerry (John D. Collins): Poppy régi, hűséges udvarlója. Számos alkalommal megkéri Poppy kezét, aki a történet végén végül igent mond. Poppy nem szerelmes Jerrybe, de respektálja a férfi kitartását (és vagyonát). Előre érezhető, hogy a házasságuk nem lesz igazán boldog.

Penelope Barrington-Blake (Sorel Johnson): Cissy barátnője, ahogy ő mondja: 'társa'. George megalapozott gyanúja szerint kapcsolatuk jóval több barátságnál.

Mr Foster (Michael Lees): A Union Jack Gumitársaság igazgatója. A gyárban játszódó, vagy a gyárral kapcsolatos jelenetekben rendszerint ő, Barnes és Jock szerepelnek; a 'Találkozás a munkásokkal' epizódban Őlordsága vacsoravendégei.

Mr Barnes (Ivor Roberts): Csoportvezető a gyárban, harmincöt éve dolgozik a gumiiparban. Szelíd és jóindulatú, rendszerint ő fogja vissza Jock dühkitöréseit ('Ne kezdd megint, Jock!'). Amatőr bűvész.

Jock McGregor (Stuart McGugan): A minőségellenőrzésen dolgozik ('Jock mindig kiszúrja a hibás terméket' – mondja Mr Barnes), szakszervezeti vezető. Indulatos és bizalmatlan, nem rokonszenvezik Őméltóságával ('Miért hivatott? Nyilván megint bért akar csökkenteni!'), sem Teddyvel, viszont nincs ellenére egy kis flört Poppyval. Szaxofonozik a Szeszélyes Hetek nevű zenekarban.

Dolby kapitány (Maurice Denham): Lady Lavender számtalanszor emlegeti régi udvarlóját, aki A leszámolás éjszakája című epizódban meg is jelenik, de a 'randevú' balul üt ki: Dolby kapitány már semmire sem emlékszik, és nem áll szándékában feleségül venni Lavendert.

Chesterton: Ő volt a komornyik Stokes előtt, az ő halála nyitja meg a helyet Alf számára. Személyesen nem jelenik meg, csak a nevét említik a legelső epizódban.

Mr Pearson (Felix Bowness): A fűszeres segédje, csütörtökönként érkezik, hogy behajtsa a heti vásárlások árát. Az összegből, mint kiderül, Stokes és Mrs Lipton százalékot kap. A Gretna Green vagy kudarc című epizódban Wilson, Harry és ő a fűszeres teherautóján üldözik a szökevényeket.

Rupert, a kertész (Eli Woods): Csak a papagáj temetésén jelenik meg személyesen (Mr Pearson társaságában), de a motorbiciklije többször is felbukkan (pl: Zavar a gyárban, Gretna Green vagy kudarc).

Dickie Metcalfe (Robin Lermitte): Ez a jóképű fiatalember egy rövid ideig Miss Poppy jegyese, de sajnos túl korán kiderül róla az igazság: csaló és hozományvadász ő, aki alkalomadtán autót és repülőgépet is lop, ha úgy hozza az élet.

Mr Fisher (Iain Mitchell): Zálogos és uzsorás, aki kihasználva Alf Stokes szorult helyzetét, beférkőzik a Meldrum-házba, hogy megfúrja a széfet (a Koldulás, kölcsön, vagy lopás című epizódban), végül James menti meg a helyzetet, egy meglepően leleményes fogással.

 
Magyar hangok
Szerep
Ki ő?
Magyarhang
Alfred Stokes
Komornyik, Ivy apja
James Twelvetrees
Lakáj
Ivy Teasdale
Szobalány, Alf Stokes lánya
Lord George Meldrum
A Mylord, a Union Jack Gumitársaság tulajdonosa
Teddy Meldrum
George öccse, Cissy és Poppy nagybátyja
Poppy Meldrum
George fiatalabb lánya
Cissy Meldrum
George idősebb lánya
Lady Levender
George anyósa
Mrs Blanche Lipton
Szakácsnő
Henry Livingstone
Inas(tanuló)
Mabel Wheeler
Mosogatónő
Wilson kapitány
Rendőr, a környék posztosa
Lady Agatha
Sir Ralph felesége, George szeretője
Sir Ralph
Lady Agatha férje, George barátja

Bálint György/Horkai János (4. évad)

Madge Cartwrigth
Teddy feleség-jelöltje
Rose
Madge Cartwrigth szobalánya, Teddy szerelme
Charles
Püspök
Robin
Káplán, Charles püspök titkára
Jerry
Miss Poppy udvarlója
Mr Foster
A Union Jack Gumitársaság igazgatója
Jock McGregor
A gyár minőségellenőrzési részleg dolgozója
Mr Barnes
A gyár csoportvezetője
Mr Fisher
Zálogos
A történetben megemlített valós személyek
 1. Noel Coward: színész, író és zeneszerző, a 'Royal Flush' című epizódban szerepel.
 2. Maurice Chevalier: francia sanzonénekes, filmszínész. Teddy a történet vége felé oly könnyed eleganciával öltözködik, hogy Chevalier-hoz hasonlítják. (Rose: 'Óh, hogy milyen gyönyörű vagy így! Kiköpött Maurice Chevalier!')
 3. Stanley Baldwin: 1927-ben, a történet idején miniszterelnök, a 'Zavar a gyárban' című epizódban Őméltósága vacsoravendége.
 4. Ramsay MacDonald: a munkáspárt vezetője, két ízben miniszterelnök, az 'Adomány' című epizódban említik a nevét.
 5. John Reith: a BBC alapítója és vezetője. Lord Meldrum szeretne bekerülni a BBC igazgatótanácsába, ezért keresi Reith társaságát.
 6. William Gladstone: liberális párti politikus (1809-1898), akit Lady Lavender közeli ismerőseként említ a 'Zavar a gyárban' című epizódban.
 7. Lloyd George, Bonar Law, Mr Asquith: politikusok, akiket Lady Lavender szüfrazsettként étellel dobált meg. (Az ételek sorrendben: kacsa, rákszuflé, báránycomb.)
 8. Benito Mussolini: George szerint az olasz diktátor "átkozottul jól dolgozik: elérte, hogy a vonatok pontosak legyenek." (Az 'Adomány' című epizódban.)
 9. Lord Cardigan: Lady Lavender szerint Kapitány, a papagája a krími háború idején Lord Cardigan mellett szolgált a hadseregben. (A 'Requiem egy papagájért' című epizódban.)
 10. V.György: Nagy Britannia királya a történet idején (ur: 1910-1936).
 11. Mária királyné: V. György felesége, II. Erzsébet nagyanyja. Wilson kapitány szerint nem tanácsos a legdrágább étkészletet elővenni, ha a királyné jön vendégségbe: addig dicsérgeti, míg neki nem adják – célzás a Mária királyné ékszerei körül terjengő pletykákra: jól értesült udvari körök tudni vélik, hogy Mária az Oroszországból elmenekült cári család ékszereinek egy részéhez nem teljesen tisztességes úton jutott hozzá. Ez a téma igen sokáig foglalkoztatta a brit közvéleményt. („A meztelen igazság” című epizódban.)
 12. Robert Baden-Powell: A cserkészmozgalom alapítója, Az egy nap a szabadban című epizódban említik meg a nevét.
A történetben megemlített valós helyek, események
 1. Kit-Cat klub, Savoy, Gunter: Szórakozóhelyek és vendéglők Londonban.
 2. Az általános sztrájk: Az általános sztrájk idején Teddy egy autóbuszt vezetett, 'átkozottul veszélyes volt', mondja büszkén az első epizódban.
 3. Fortnum & Mason, Harrods: Londoni áruházak. Az előbbiből rendelték az ételt arra a partira, amelyen a dalmát király is megjelent (Royal Flush című epizód), az utóbbiban vásárolta Madge a kelengyéjét (Igen, uram, enyém a kicsike).
 4. York hercegének szobra a londoni St James's Parkban: itt találkozik Lady Agatha a 'biztosítási ügynökével'. A herceg gyenge hadvezéri teljesítményét ('csak fel-le meneteltette a katonáit egy dombra') egy versike örökítette meg.
 5. Teddy Tail: A tiszteletreméltó Edward kedvenc képregényhőse, kalandjai a Daily Mailben jelentek meg. (Az Adomány című epizódban szerepel, ugyanitt tudjuk meg azt is, hogy a napilapokat olvasás előtt ki kell vasalni).
 6. Tatler: Az 1709-ben alapított magazin egyik fő témája a felsőbb osztály élete, Sir Ralph és Lord Meldrum egyaránt szeretne szerepelni benne (előbbi azzal, hogy átengedi otthonát a jótékonysági árverés céljára, utóbbi a modern költők felolvasóestjével).
 7. Sidecar koktél: A szereplők kedvelt itala, a magyar fordításban "motoros koktél" lett belőle, mivel a sidecar eredetileg oldalkocsit jelent.
 8. Eton: Eton városa az elit középiskolájáról híres, amit 1440-ben alapított VI. Henrik, és amit csak a leggazdagabbak engedhetnek meg fiaik számára (csak fiúk tanulhatnak itt). Teddy Meldrum többször is célzást tesz arra, hogy az iskolában virágzott a homoszexualitás. Ugyanabben az elit iskolában történt meg Agatha esete a hat (vagy négy) diákkal a gyengélkedőn.
 9. Gretna Green: Skóciai település, amelynek kovácsa két tetszőleges tanú előtt, minden különösebb ceremónia nélkül összeadja a házasodni kívánó feleket.
 
Az epizódok listája
 1. Csengetett, Mylord?
 2. A firkáló fantom
 3. Az adomány
 4. Szerelem és pénz
 5. A részvények
 6. Koldulás, kölcsön, vagy lopás
 7. Munka vagy szerelem
 8. Zavar a gyárban
 9. Pénz beszél
 10. A Meldrum-vázák
 11. Háborús sérült
 12. Idegen az éjszakában
 13. Royal Flush
 14. Segitsük az árvákat
 15. Aktuális ügyek
 16. Mrs Lipton rosszulléte
 17. Találkozás a munkásokkal
 18. Gretna Green vagy kudarc
 19. A leszámolás éjszakája
 20. Egy nap a szabadban
 21. Igen, uram, enyém a kicsike
 22. Rekviem egy papagájért
 23. Gyerünk a bálba
 24. A meztelen igazság
 25. Az elátkozott Meldrum-ház
 26. rész: Helyben vagyunk
Szereplők beszólásai/szállóigék/gyakori cselekmények
 1. Az finom lesz/jó lesz: Mabel szokta ezt mondani, mikor Mrs. Lipton "nagylelkűen" felajánlja neki a maradékot, ami leggyakrabban hideg rizspuding, almahéj, halfej, vagy penészes sajt.
 2. Nem is tudom már, mikor ettem utoljára…: Mabel gyakran rácsodálkozik az ételre, miközben ezt mondja. (Persze így sem kap belőle.)
 3. Hová vezetne ez?!: Amikor valaki (például James vagy Wilson kapitány) elítélően nyilatkozik valamiről, Henry látszólag egyetértve (de igazából ironikusan) rákontráz: Hová vezetne ez?!
 4. Maga is ezt mondja mindig, ugye, Mrs. Lipton/Mr. Twelvetrees?: Henry így próbálja felvenni a szakácsné és a lakáj beszélgetésének ritmusát, de míg azok ketten gyakran használt szállóigéket idéznek, Henry ilyenkor általában új dolgokat mond, amiért egy fülessel jutalmazzák.
 5. Ne szólj szám, nem fáj fejem.: Mrs. Lipton vagy James mondja ezt, ha tudnak valamilyen titkot, de nem akarják elárulni.
 6. Ideje, hogy visszatérjünk a viktoriánus erkölcsökhöz!: Lord Meldrumnak nincs szerencséje ezzel a mondattal: valahányszor ezt mondja, a következő pillanatban szégyenkeznie kell, mert Lady Agatha érkezik vagy telefonál, esetleg Sir Ralph elől kell elrejtőznie.
 7. Ne a reggelinél/vasárnap…!: Lord Meldrum ezzel a mondattal próbálja elterelni a szót bármilyen számára kínos kérdésről, mint például a homoszexualitás, az angol munkások helyzete, vagy a szocialista világnézet.
 8. Jó reggelt/napot! Van kilátásom egy csésze forró finom teára és egyre Mrs. Lipton híres süteményéből? : Wilson kapitány szokásos belépője mindennapi "közbiztonsági ellenőrsége" előtt.
 9. Mi gyárt a Union Jack Gumitársaság?: Különféle gumiból készült termékeket, természetesen, amelyek közül nem mindegyiket lehet nevén nevezni a társaságban, csak különféle célzásokat tenni rá, például: "Apa, mondja egyszer Cissy, képmutató vagy, ha nem akarsz eljönni a születésszabályozási központ megnyitójára! Hát végül is mi a te gumigyáradnak a fő terméke?!"
 10. Szabad!/Ó, hallgass, szabad!: Lady Lavander és a papagája (Kapitány) közti párbeszéd, ha valaki (legtöbbször Ivy) kopog az ajtón.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.