Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jack Nicholson

2009.11.29

Kép

Jack Nicholson (1937. április 22.-) amerikai színész, filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Ő az egyetlen férfi színész, akit pályafutása során háromszor is Oscar-díjjal tüntettek ki. Emellett ő kapta a legtöbb Golden Globe-díjat is, szám szerint hetet. Már 17 éves korában úgy döntött, a saját lábára áll, és Los Angelesbe költözött. Kezdetben az MGM képregényosztályán dolgozott, majd egy idő után ki akarta próbálni magát színészként. Több tévésorozatban szerepelt, majd a játékfilmek következtek. Peter Fonda és Dennis Hopper közös filmje, a Szelíd motorosok (1969) hozta meg számára a nemzetközi elismerést és első ízben jelölték Oscar-díjra. 1974-ben Roman Polanski Kínai negyed című filmjében Nicholson Jake Gittist, egy cinikus magánnyomozót alakított és úgy megkedvelte a figurát, hogy több, mint tizenöt évvel később szintén saját főszereplésével megrendezte a folytatást, Cinikus hekus (1990) címmel. Három Oscarján kívül még kilenc alkalommal jelölte az akadémia. Bár Nicholson soha egy iskolában nem tanúlta a színészetet, mégis a legsikeresebb művésznek mondhatja magát, aki bármilyen műfajban, legyen az dráma, vígjáték vagy thriller, megállja a helyét.

 
Gyerekkora

 

1937. április 22-én New Yorkban világra jött John Joseph, akit családjában mindenki csak Jacknek hívott. Néhány évvel a kis Jack születése után édesanyja férjhez ment egy John Joseph Nicholson nevű ír származású kirakatrendezőhöz. A szülők a fiúkat a Manasquan High School iskolába iratták be. Az ifjú Nicholson azonban nem vette túl komolyan a tanulást, ennek eredményeként nagyon gyenge tanúlmányi átlaga volt és sokszor be sem járt a tanítási órákra. Ennek persze meg volt az oka, hiszen a tanulás helyett inkább az iskolai színielőadásokon jeleskedett. Tizenhét évesen úgy döntött, saját lábára áll és bedolgozza magát a filmesiparba.

A korai évek

Nicholson kezdetben az MGM képregény osztályán dolgozott mint kifutófiú, majd később a Players Ring Theatre nevű színitársulatnál gyakorolta a színészmesterséget. Pályájának kezdetén gyakran fellépett még kisebb darabokban a Theatre West társulatával is, majd a televíziós szakmában is felfigyeltek a tehetséges fiatalemberre. Szerepelt többekközt a Bronco, a Hawaiian Eye és a Tales Of Wells Fargo című tévéssorozatokban, majd 1958-ban Roger Corman felkérte az alacsony költségvetésű Nyafogó gyilkos című filmének főszerepére. A filmben Nicholson egy paranoiás embert alakított, aki gyilkosnak képzeli magát. A rendező elégedett ifjú színészével, így Nicholson kapta a Rémségek kicsiny boltja

(1960) című filmben a fogorvos fájdalomkedvelő páciensének szerepét.

Pályafutása

 

Az 1960-as évek

A hatvanas évek elején a színész többnyire a ismeretlen filmekben fejlesztette tudását, így többekközt (A holló) című filmben Peter Lorre oldalán bukkant fel, majd a (Megfélemlítve) című filmben pedig Boris Karloff partnere volt. Nicholson ebben az időben barátkozott össze Monte Hellman rendezővel, akivel az évtized második felében, gyors egymásutánban négy filmet is forgattak együtt. 1969-ben következett a nagyáttörés, ugyanis Peter Fonda és Dennis Hopper hívták meg első filmjükbe, a Szelíd motorosok-ba. Ebben Nicholson egy alkoholista ügyvédet formált meg, aki csatlakozik az előbb említett motoros pároshoz országjáró útjukhoz. Az alkotás sikeres fogadtatásban részesült és a Cannes-i Filmfesztiválra is nevezve volt. Nicholson pedig egycsapásra sztár lett és nem mellékesen megkapta élete első Oscar-díj jelölését is, a legjobb mellékszereplő kategóriájában.

Az 1970-es évek

 

1975-ben végre megkapta a régen várt Oscar-díjat is: a Száll a kakukk fészkére McMurphyjével lenyűgözte a nézőket és a kritikusokat egyaránt. Ennek ellenére a lázadó természetű színész nem élt azzal, hogy csak nagy szerepeket vállaljon, hiszen többek között visszautasította Michael Corleone szerepét A keresztapában. Jack azonban később mégis Marlon Brando partnere lehetett a Missouri fejvadász-ban, majd megrendezte és az egyik főszerepét is eljátszotta az Irány délre! című filmnek, amelyben Mary Steenburgen volt a partnere. A film szórakoztató volt, de nem aratott igazán nagy sikert. Ezután Nicholson visszavonult egy időre lazítani, hogy aztán újúlt erővel térjen vissza.

Az 1980-as évek

 

A nyolcvanas évek elején Nicholson nekilátott egyik leghíresebb figurája megformálásának; Jack Torrance a Ragyogás című thrillerben emlékezetes figurává lett. Warren Beatty Vörösök (1981) című filmjében Eugene O'Neillt személyesítette meg és alakításáért ismét Oscar-jelölés járt, majd A postás mindig kétszer csenget remake-jében Jessica Lange-gal nyújtott emlékezetes alakítást. A Becéző szavak című filmben Garrett Breedlove exűrhajósként Shirley Maclaine-t csábítgatta és tette ezt olyan jól, hogy élete második Oscar-díját kapta érte. Élettárásával, Anjelica Huston-nal játszott együtt A Prizzik becsülete című vígjátékban és hasonló erős karaktert keltett életre a Batman című képregényfilmben, mint Joker, és Az eastwicki boszorkányok-ban.

Az 1990-es évek

A kilnecvenes éveket saját rendezésével, a Cinikus hekus című filmmel nyitotta, majd Rob Reiner Egy becsületbeli ügy című krimijében Tom Cruise akarta legyőzni a Jack által alakított Nathan R. Jessepp ezredest. 1994-ben egy farkasembert keltett életre a Farkas-ban, majd Sean Penn első rendezésében, a Menekülés az éjszakába című filmben vállat főszerepet. Ezután ismét Garrett Breedlove karakterébe bújt az Esthajnalcsillag című filmdrámában, de ez a film már korántsem bizonyúlt sikeresnek. Feltünt a Támad a Mars! című sci-fi vígjátékban, mint az amerikai elnök, majd 1997-ben A Lesz ez még így se! című filmben Helen Hunt oldalán tűnt fel, Melvin Udall, a több mint excentrikus író szerepével és megint sikert aratott, hiszen harmadszorra is elnyerte az Oscar-szobrocskát. Ezekután ismét egy kis pihenés következett.

A 2000-es évek

 

Az újévezredet után ismét Sean Penn-el forgatott együtt, Az ígéret megszállottja (2001) című krimi kapcsán, majd a Schmidt története (2002) című filmben egy öregembert alakít aki éppen nyugdíjba vonul, és úgy érzi, élete ezzel a nappal üres és céltalan lesz. Ezzel begyűjtötte tizenkettedik Oscar-jelölését is. A Ki nevel a végén? vígjátékban egy pszichiátert alakít, itt Adam Sandler a partnere. 2003-ban a Minden végzet nehéz című romantikus vígjátékban szerepelt, Diane Keaton és Keanue Reeves oldalán, majd egy kis szünetet követően 2006-ban Martin Scorsese A tégla című krimijében játszott egy bosztoni, ír maffiafőnököt igen nagy sikerrel. 2007-ben Morgan Freeman társaságában volt látható, A bakancslista című filmben.

Magánélete

Csillaga a Walk of Fame-en

 

Nicholson számos romantikus kapcsolatot folytatott modellekkel és színésznőkkel. Leghosszabb kapcsolata – ami 17 évig tartott – Angelica Huston színésznővel volt. 1991-2001 között Lara Flynn Boyle színésznővel élt.

Öt gyermeke született. Sandra Knighttól első leánya, Jennifer Nicholson 1963-ban. Susan Anspachtól fia, Caleb Nicholson 1970-ben. Winnie Hollmantól második lánya, Honey Hollman 1981-ben. Rebeca Broussardtól Loraine Nicholson 1990-ben és Raymond Nicholson 1992-ben. A Mulholland Drive-on él Beverly Hillsben, a második otthona Aspenban van, Colorádóban. Los Angeles Lakers szurkoló, sohasem mulasztja el a Lakers hazai meccseit.

Filmjei
Év
Film
Magyar cím
Szerep
The Bucket List
Edward Cole
The Departed
Frank Costello
Something's Gotta Give
Harry Sanborn
Anger Management
Dr. Buddy Rydell
About Schmidt
Warren R. Schmidt
The Pledge
Jerry Black
As Good as It Gets
Melvin Udall
Mars Attacks!

President James Dale
Art Land

The Evening Star
Garrett Breedlove
Blood and Wine
Alex Gates
The Crossing Guard
Freddy Gale
Wolf
Will Randall
Hoffa
James R. 'Jimmy' Hoffa
A Few Good Men
Col. Nathan R. Jessep
Man Trouble

Eugene Earl Axline
aka Harry Bliss

The Two Jakes

Jake Gittes
(rendező, producer)

Batman

The Joker/
Jack Napier

Ironweed
Broadcast News
Bill Rorich
The Witches of Eastwick

Az eastwicki boszorkányok

Daryl Van Horne
Heartburn
Mark Louis Forman
Elephant's Child
 
Narrator
Prizzi's Honor
Charley Partanna
Terms of Endearment
Garrett Breedlove
The Border
Charlie Smith
Reds
The Postman Always Rings Twice

A postás mindig kétszer csenget

Frank Chambers
The Shining
Goin' South

Henry Lloyd Moon
(rendező)

The Last Tycoon
Brimmer
The Missouri Breaks
Tom Logan
One Flew Over the Cuckoo's Nest
The Fortune
Oscar Sullivan
Tommy
The Specialist
Professione: reporter
David Locke
Chinatown
The Last Detail
Billy 'Bad Ass' Buddusky
The King of Marvin Gardens

A Marvin Gardens királya

David Staebler
A Safe Place
 
Mitch
Carnal Knowledge
Jonathan Fuerst
Five Easy Pieces
Robert Eroica Dupea
On a Clear Day You Can See Forever

Egy tiszta nap szembenézhetsz az örökkévalósággal

Tad Pringle
The Rebel Rousers
 
Bunny
Easy Rider
George Hanson
Psych-Out
 

Stoney
(co-director, producer)

Head
 

"Production Assistant" (cameo)
(forgatókönyv, producer és filmzene)

Hells Angels on Wheels
 
Poet
The St. Valentine's Day Massacre
 

Gino, Hitman
(uncredited)

The Shooting
Billy Spear (producer)
The Trip
 
(forgatókönyv)
Ride in the Whirlwind
 
Wes (producer)
Back Door to Hell
 
Burnett
Flight to Fury
 
Jay Wickham (forgatókönyv)
Ensign Pulver
 
Dolan
The Terror
 
Lt. Andre Duvalier (rendező)
The Raven
 
Rexford Bedlo
The Broken Land
 
Will Brocius
Studs Lonigan
 
Weary Reilly
The Little Shop of Horrors
 
Wilbur Force
Too Soon to Love
 
Buddy
The Wild Ride
 
Johnny Varron
The Cry Baby Killer
Jimmy Wallace
Fontosabb díjak és jelölések
(Zárójelben a jelölések száma)

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.