Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jóbarátok

2009.11.29

Kép A Jóbarátok (eredeti címén Friends) egy hosszú évtizedig futó amerikai televíziós sorozat volt. A sorozat hat, a húszas (később harmincas) éveiben járó fiatal (három férfi és három nő) mindennapjait követi nyomon. A sorozatot az NBC tévéadó megrendelésére a Warner Brothers készítette. Jóbarátok első epizódja 1994. szeptember 22-én került adásba az Egyesült Államokban, az utolsó epizód pedig 2004. május 6-án. Producerek: Kevin S. Bright, Marta Kauffman, David Crane (Bright/Kauffman/Crane Productions)

Főcímzene

 

A sorozat főcímdala, az I'll Be There for You a The Rembrandtstól hatalmas slágerré vált, miután egy nashvillei műsorvezető a 45 másodperces főcímzenéből 3 perces dalt vágott össze, és többször lejátszotta a rádióban. Az együttes lemezkiadójának nyomására kibővítette és – már teljes dal formájában – újra felvette a főcímzenét, amely az amerikai Billboard magazin listáján a 17. helyig jutott.

Expozíció

 

Rachel faképnél hagyja az esküvőn a vőlegényét, Barryt, és beköltözik gyermekkori barátnőjéhez, Monicához. A páros egy épületben lakik Chandlerrel és Joey-val. Összejárnak Monica bátyjával, Ross-szal, aki épp válni készül feleségétől (akiről kiderült, hogy leszbikus), és a „szabadszellemű” Phoebevel, Monica régi szobatársával. A sorozat leginkább Monica, Chandler és Joey lakásában, illetve a földszinti kávézóban, a Central Perkben játszódik.

Cselekmény
 

 

A sorozaton végigvonuló fő cselekményszál Ross és Rachel „se veled-se nélküled” kapcsolata, melynek gyümölcse Emma Geller-Green (a 8. évad végén születik). Közben Chandler és Monica közt alakul ki szerelem, összeházasodnak és – 10. évad végén – örökbe fogadnak egy ikerpárt.

Befejezés

 

A sorozat végére Phoebe férjhez megy Mike Hanigan-hez. Monica és Chandler ikreket fogad örökbe, majd egy kertvárosi házba költözik, Rachel és Ross újra megpróbálják. Joey menedzsere halála után Los Angelesbe költözik nővéréhez, története a Joey c. sorozatban folytatódik.


Rachel Karen Green
 

 

Egy jómódú család elkényeztetett lánya, aki az esküvőjén hagyja el vőlegényét, Barryt, és odaköltözik gyerekkori barátnőjéhez, Monicához. Két húga van, Jill és Amy Green.

Karrierje: Miután apja nem hajlandó tovább eltartani – munkába áll, pincérnőként helyezkedik el a Central Perk kávézóban. Később a divatszakmában helyezkedik el, munkát kap a Fortuna Divatházban, majd a Bloomingdale'snél, később Ralph Laurennél lesz beszerző munkatárs.

Személye körüli gegek:
 • Gunther szerelme: Gunther titkon szereti Rachel-t, és ez a sorozat számos részében megjelenik egy-egy poénos jelenet keretében. (Felvásárolja Ross használt bútorait, mert Rachel ült, aludt, feküdt rajtuk, megveszi a ronda macskáját, ellenségeskedik Ross-szal, amikor Rachel-lel jár, amikor megcsalja Rachel-t stb.)
 • Ross vonzódása: Ross már gimis kora óta bele volt zúgva Rachelbe, és soha nem is maradt semleges iránta, ezt a többiek is tudják, és sokszor a szemére is vetik, hogy miért nem cselekszik már.
 • Ez aztán az orr!: Több epizódban visszatérő momentum, miszerint Rachel orra eredetileg nagyobb volt, de szalagavatós ajándékként egy plasztikai műtétet kapott szüleitől.
Monica Geller
 

Rend-, és tisztaságmániás szakácsnő, aki nem bír veszteni, gyerekkorában nagyon kövér volt.

Karrierje: Az első néhány évadban keményen küzd a sikerért, végül főszakács lesz egy tekintélyes étteremben.

Személye körüli gegek:
 • Gyerekkora: Monica, aki most karcsú és mozgékony, gyerekkorában erősen túlsúlyos volt. Ő és a többiek sokszor visszaemlékeznek erre az időszakra, ilyenkor elénk tárul az, hogyan élték meg ezt az időszakot.
 • Tisztaságmániája: Monica rend- és tisztasságmániája számos humor forrása.
 • Másodhegedűs: Monica, mint Ross húga, a szülőknél csak másodrangú, ezt soha nem is rejtették véka alá. Az egyik korai epizódban például állítólag kisebb ünnepséget rendeztek Rossnak, amikor Monica megszületett.
Chandler Muriel Bing
 

 

Irodai alkalmazott, aki szerencsétlen a szerelemben, feminim hajlamát transzszexuális édesapjától (Kathleen Turner) örökölte és szeret mindenből viccet csinálni (bár ezt sokan nem értékelik).

Karrierje: Eleinte egy átlagos „aktakukac”, akiről társai sem tudják megjegyezni, mit is dolgozik (Monica és Rachel egyszer a lakást is kénytelenek elcserélni Chandlerékkel emiatt), majd előléptetik. A sorozat 9. évadjában felmond, és a reklámszakmában helyezkedik el.

Személye körüli gegek:

 • Meleg?: Chandlert többször melegnek titulálják. Számos szereplő, amikor először találkozik vele, előhozakodik ezzel. Chandler édesapja transzszexuális, ez alakította ki Chandler kicsit nőies viselkedését. (Az eredeti elképzelés szerint Chandler homoszexuális lett volna.)
 • „Ó, te jó ég!” (Oh, my God!): Janice szófordulata, bevezető mondat minden felbukkanása előtt. A korábbi epizódokban Atya-úr-isten-nek fordítják.
 • Szövege: Chandler állandóan viccel, szóviccekkel fárasztja a többieket.

Chandler ezt a bizonyos néha mulatságos ugyan, de néha sértő humor használatát így magyarázta meg az egyik részben: – A szüleim válása után kezdtem a humort védekező mechanizmusként használni.

Szerelem

Chandlernek az első évadban nincs komolyabb kapcsolata Janice-n kívül (de vele is szakít). Randevúzik Ninával a munkahelyéről, aki a beosztottja. Mikor Chandlert utasítja főnöke, Mr. Douglas, hogy rúgja ki Ninát, nem tudja megtenni.Ehelyett azt hazudja Mr. Douglas-nek, hogy Ninának komoly pszichológiai problámát okozna a kirúgás, és csak akkor rúgja ki, ha már úgy érzi, hogy nem jelent veszélyt se magára, se másokra.

A második évadban sem lesz különösebben említésre méltó barátnője, de az utolsó részében elkezd chat-elni egy nővel, akivel nagyon összemelegednek. Végül Chandler személyes találkozóra hívja, és kiderül, hogy az ismeretlen Janice. A harmadik évad elején újra szakítanak, mert Janice megcsókolja a volt férjét, és Joey ráveszi Chandlert, hogy ne álljon Janice és férje közé, ha még megmenthető a házasság. Később összejön Monicával.

Joseph 'Joey' Francis Tribbiani
 

Naív, gyerekded, néha meglehetősen lassú felfogású színész, falja a nőket, hobbija az evés. Nyolc húga van, Cookie, Dina, Tina, Gina, Mary Angela, Mary Ellen, Mary Theresa és Veronica Tribbiani.

Karrierje: Színdarabokban játszik, modellkedik, sorozatokban szerepel. Az elismerést Dr. Drake Ramoray szerepe az Életünk napjai c. sorozatban, melyből a 2. évad vége felé kiírják. Néhány sikertelen próbálkozás után visszaveszik. Szerepet kap egy sorozat, a Mac&Cheese pilotjában.

Személye körüli gegek:
 • Torkossága: Joey mindig képes akármennyit enni. Jellemző mondata: „Joey nem ad a kajájából!”
 • Esze: Joey hatuk közül bevallottan, és alig titkolhatóan a legcsekélyebb észbeli képességekkel megáldott szereplő. Ez a tulajdonsága rendszeresen kínos és mókás helyzetekbe hozza. Egy epizód például kizárólag ezt használja ki, amikor egy nagylexikon sorozatot akarnak eladni neki, de csak a ’’V’’ kötetre van pénze.
 • „Na, mi a helyzet?” (How You Doin')?: Joey csajozós mondata.

A legtöbb lány ennek a mondatnak a hallatán elolvad, kivéve Janenine LaCroux-t, Joey ideiglenes szobatársát.

Dr. Ross Eustace Geller
 

Paleontológus, majd egyetemi tanár is. Elvált, ugyanis felesége, Carol 7 év házasság után rájött, hogy leszbikus.

Karrierje: Professzor (a 10. évadban véglegesítik) lesz a New York-i Egyetemen

Személye körüli gegek:
 • Az őslénytan: Ross állandóan az őslénytanról beszél, ami a többieket nem érdekli, és ezt a tudomására is adják. Különleges módon vonzódik ezekhez a rég kihalt állatokhoz, számos kis őskori műanyag figurája és szobra van.
 • Leszbikus felesége: Az első epizód legelején tisztába kerülünk a ténnyel, hogy Ross-t felesége, Carol egy másik nő miatt hagyta ott. Ez a tény nagyjából végigvonul az egész sorozaton a lehető legváratlanabb helyeken előbukkanva.
 • Válásai: Ross a tíz évad során háromszor házasodott - és vált el. (Carol, Emily, Rachel)
Phoebe Buffay


Masszőr, énekesnő, dalszövegíró, aki remekül tud hazudni és rendkívül nehéz gyerekkora volt. Mindemellett rendkívül önzetlen (például vállalja, hogy világra hozza öccse gyermekeit). Régebben ő volt Monica szobatársa. Van egy ikertestvére, Ursula, és egy féltestvére, Frank Buffay, Jr.

Karrierje: Megmarad masszőrnek, miközben továbbra is énekel. De az egyik epizódban kiderül, hogy Phoebe nem tud pénzért énekelni.

Személye körüli gegek:
 • Tinédzserkora: Phoebe anyja öngyilkos lett, nevelőapját börtönbe zárták, ekkor Phoebe 14 éves lehetett. New Yorkba költözött, mostoha körülmények között, az utcán élt egy hajléktalannal, elmondása alapján sokszor került összetűzésbe másokkal. Egy elejtett megjegyzése alapján kiderül, egyszer még egy rendőrt is megkéselt.

Továbbá kiderül az egyik epizódban, hogy Phoebe volt, aki kirabolta Ross-t még gyermekkorukban. Phoebe végül bevallja Rossnak, akit nagyon rosszul érint a dolog, ugyanis Phoebe ellopta Rosstól a hátizsákját, amiben benne volt Ross saját készítésű képregénye is, A tudósfiú. De Phoebe később megtalálja és visszaadja Rossnak, amitől Ross szörnyen hálás.

 • Zenéje: Phoebe a törzshelyükön, a Central Perk kávézóban gyakran szokta egy szál gitár kíséretében előadni saját dalait. Néhány példa: „Büdös macska, büdös macska, mivel etetnek téged?”, „A férfi nőket szeret, de néha férfiakat, vannak biszexuálisok de ők csak áltatják magukat...”,„A tehén azt mondja hogy mú, a tehén azt mondja, hogy mú, de a gazda fejbevágja, azután jól megdarálja, így készül a hamburger.” Ez utóbbit egy könyvtárban adja elő kisgyermekeknek.
 • Halott édesanyja: Phoebe mindig rá hivatkozik, ha valami rosszat, vagy butaságot csinál. Azt mondja, az édesanyja sugallta neki.
 • Okkultizmusa: Phoebe minden okult, természetfeletti dolgot kritikátlanul elfogad, és beépít a mindennapi életébe. Egy epizódban szinte ölre megy Ross-szal az evolúció igazságtartalmáról. Nem hisz a gravitációban, a Bermuda-háromszögben, és a gabonakörökben sem.
Egyéb visszatérő szereplők
 • Csúnya pucér pasi: Monicáék lakásával szemben lakik, s bár csupán kétszer volt látható a teljes sorozatban, állandóan felbukkan a Jóbarátok szereplőinek egy-egy mondatában. Az egyik visszaemlékezésből megtudhatjuk, hogy régebben nem volt kövér. („Jaj ne! Olyan kár, hogy a csini pucér pasi elkezdett hízni!” – mondta Phoebe, amikor még Monicánál lakott) Az 5. évadban elköltözik, és Ross kiveszi a lakását. Érdekesség: az egyik részben a barátok azt hiszik halott, ezért egy hatalmas "bökő szerszám" segítségével próbálják megállapítani, él-e vagy halott.
 • Mr. Heckles: Monica-ék alatti lakásban lakik (a 2. évad 3. epizódjáig), aki mindig panaszkodik, hogy zajosak a fiatalok: olyan indokokat hoz, amik nincsenek, de lehetnének. Állandóan kopog a partvisnyéllel, mígnem egyszer meghal közben.
 • „Szakításban voltunk!!!”: A Ross és Rachel közti viszonyra jellemző, hogy amikor egy év együttlét után „szünetet tartanak”, Ross az éjszakát a xerox-os csajjal tölti. Mikor később ez kiderül, Ross egyetlen érve, hogy szakításban voltak. Később sokszor előjön ez az érv akár pro, akár kontra, sőt, még másoktól is, amikor Rachel Londonba repül, a repülőgépen az utastársa (Hugh Laurie) is ezen az állásponton van.
 • Élethelyzetek: visszatérő poénok, amikor egy tipikus élethelyzetet teljesen más szemszögből, vagy más szereposztással:
  • Phoebe férje, akivel a zöldkártya miatt házasodott meg, és akiről azt hitte, hogy meleg, de kiderül, hogy hetero, és egy lányt akar elvenni. Mialatt magyarázkodik, a klasszikus "megmondom a páromnak, hogy meleg vagyok" szövegeket sütik el, fordítva: "Igazából mindig is sejtettem, hogy hetero vagyok…" "És mit fognak szólni a szüleid?" "A bátyám is ilyen, szóval…"
  • Amikor Joey-t az áruház parfümosztályán lealázza az új reklámarc a Hombre márkájú parfümmel, Chandler a lakásukban egy western-kocsma csaposa stílusában ad tanácsokat, törölgeti a poharakat.
  • Amikor Monica Ross barátnőjével, Julie-val megy vásárolni, Rachelnek pont úgy magyarázkodik, ahogy egy megcsalás után szoktak: "Nem jelent semmit, hidd el", "Egyik dolog vezetett a másikhoz, és egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy… vásárolunk, egész idő alatt rád gondoltam."
Hibák a Jóbarátokban

 • A szülős videó című epizódban láthatjuk a kazettát az asztalon, miután Chandler megnézte, amikor Mónika kijött megkérdezte: mi baja?, akkor Chandler felkapja a távirányítót és elindítja a filmet, anélkül hogy berakná.
 • Fordítási hiba: Több részben is halhattuk, hogy Ross a nővérének nevezi Mónikát, pedig a cselekményből egyértelműen kiderül, hogy Mónika a fiatalabb.
 • Fordítási hiba: Rengetegszer elhangzik a szereplőktől, hogy patetikusnak érzik magukat. Az angol verzióban ez így hangzik: i'm so pathetic. Ez valójából szánalmast jelent.
 • Fordítási hiba: Az utolsó előtti részben Joey azt mondja, hogy a piciknek készíti az üdvözlő plakátot, habár akkor még nem tudhatták, hogy ikrekkel jönnek haza Mónikáék a kórházból.

Habár az egyik részben Ross elmondása szerint nem szereti a fagylaltot, ugyanis túlságosan hidegnek tarja, mégis kettő részben megfigyelhetjük őt, amint fagylaltot eszik.

 • Ross az első évadban megemlíti, hogy Carol volt az első nő az életében, később meg kiderül, hogy lefeküdt a könyvtárossal gimis korában
 • Ross rákot rendel, mikor Monica előléptetését ünnepelik a második évadban. Később viszont többször említik, hogy allergiás rá.
 • A Régen volt c. részben, amikor a kávézó helyett még kocsma volt, Chandler és Monika találkozik Rachel-lel, aki épp a barátnőivel iszogat. Amikor felismerik egymást, akkor Rachel csak Mónikát üdvözli, pedig Chandler Ross legjobb barátja a gimnázium óta, így őt is ismernie kellene.
 • Phoebe olaszul beszél az egyik részben Joey nagymamájával, azonban az első évadban nem érti meg a masszázsszalonban, amit Paolo mond neki olaszul.
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.