Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tom Hanks

2009.11.29

Kép Thomas Jeffrey "Tom" Hanks (1956. július 9.) amerikai színész, aki sok népszerű és elismert filmben szerepelt. Kétszeres Oscar-díjas színész, Emmy-díjas rendező, író és producer.

Hankset általánosan arról is ismerik, hogy képes a „szépfiú”-s szerepeket melegséggel feltölteni, mint például A szerelem hullámhosszán című romantikus vígjátékban, de képes egy bérgyilkos szerepét is eljátszani A kárhozat útjában. Hanks jelenleg az egyik legkeresetebb férfi főszereplő Hollywoodban. Két utóbbi filmjével egyenként 20 millió dollárt keresett. A Forrest Gumpban alakított szerepéért 70 milliót kapott.

Élete

A színész a kaliforniai Concordban született. Édeasapja Amos Mefford Hanks, séf volt, édesanyján keresztül pedig Abraham Lincoln rokona volt. Édesanyja Janet Marylyn (lánykorinéven Frager), kórházi dolgozó volt. Szülei 1960-ban elváltak. A pár három idősebb gyermeke, Sandra, (Sandra Hanks Benoiton, író), Rufus (Lawrence M. Hanks, PhD, etimológia professzor az Illinois-i Egyetemen), és Tom az apával maradtak, a legkisebb testvér, Jim (aki szintén a filmes világban dolozik mint színész és filmes) édesanyjával maradt a kaliforniai Red Bluff-ban. Később a szülők újraházasodtak. Első nevelőanyjának már volt 5 saját gyereke, az új házasság csupán két évig tartott.

Tom az iskolában saját bevallása szerint szégyenlős volt és ezt azzal próbálta álcázni, hogy bohócot csinált magából. Közben édesapja újból megházasodott, ezúttal egy 3 gyermekes kínai nőt vett feleségül, aki két gyermekével a családhoz költözött. Középiskolás (Skyline High School, Oakland, Kalifornia) évei alatt kóstolt bele a színészetbe, mikor a South Pacific-ben játszott. Először a Chabot College-ben - két évig - majd később a sacramentói Kaliforniai Állami Egyetemen tanult színjátszást. Ez időtájt találkozott Vincent Dowling főrendezővel, aki meghívta Ohióba, a Nagy Tavak Fesztiválra, ahol először lépett fel igazán nagy közönség előtt. Az egyszeri meghívásból egy hároméves fellépés sorozat lett. Shakespeare Két veronai nemesben alakított Proteus szerepéért elnyerte a Clevelandi Kritikusok Díját (Cleveland Critics Circle Award). A fellépések miatt sokat kimaradt az egyetemről és kirúgták.

Hanks tagja a Nemzeti Űrtársaságnak, és ő volt a producere az HBO A végtelen szerelmesei – Az Apolló-program című minisorozatának, mely az asztronauták Holdra küldéséről szól.

Hanks 1988 óta Rita Wilson bolgár-amerikai színésznő férje. Az Önkéntesek című film forgatása közben találkoztak. Két közös gyermekük van. Wilson – aki muzulmánból, lett ortodox – vitte Hankst az ortodox egyházba.

Tom Hanks előzőleg Samantha Lewes színésznő férje volt 1978 és 1985 között. (Samatha Lews csontrákban hunyt el 2002-ben. Ebből a házasságból is két gyermek született, az egyikük Colin Hanks színész.

Tom Hanks kétszer egymás követően nyerte el a legjobb férfi főszereplőjének járó Oscar-díjat.

A Hanks család attól a James Hankstől származtatja magát, aki Abraham Lincoln elnök nagyapja lehetett.

Filmográfia

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.